Povratak

Karlobag

Karlobag > AKTIVNOSTITuristička zajednica Općine Karlobag
Trg dr. Franje Tuđmana 2, 53288 Karlobag
tel./faks: +385 (0)53 694 251
www.tz-karlobag.hr

Karlobag, Terezijana
A1 – izlaz 11, Gospić (za Karlobag) 

Karlobag – idealan spoj planine i mora

Putujući jadranskom obalom južno od Senja dolazi se do Karlobaga. Pod imenom Vagium, Skrisia, Bigi-Bag bio je rimska kolonija izgrađena  kao jedna od važnih transportnih luka, a Turci su ga potpuno uništili i spalili 1525. Vojvoda Karlo dao ga je ponovno izgraditi, pa je grad po njemu dobio ime. U Karlobag se može doći iz Gospića preko Baških Oštarija. Karlobag je danas nezaobilazna turistička destinacija te prilika za predah od dugog puta, a zbog mediteranske klime i kombinacije mora i planina najpovoljnija prilika da doživite ljetne vrućine i svježinu velebitskog zaleđa u jednom danu.


Podvelebitsko primorje

Sveti Juraj je 9 km južno od Senja. Lukovo – Klada – Starigrad mala su i tiha ribarska turistička mjesta. Jablanac je trajektno pristanište za otok Rab. Stinica je danas veliko turističko (apartmansko) naselje, Ribarica i Cesarica s crkovom sv Jelene iz 1745. Lukovo Šugarje s crkvom sv. Luke iz 1.733. i Barić Draga s autokampom „Žalo“, Prizna je frekventno trajektno pristanište za otok Pag te preko Paškog mosta veza prema južnoj Hrvatskoj

Jeste li znali?

Kapucinski samostan u Karlobagu s crkvom sv. Josipa iz 1712.  ima bogatu knjižnicu. Posebno je zanimljiva slika „Posljednja večera Isusa Krista“ nepoznatog autora.

Dolazak

Do Karlobaga se s autoceste izlazi kod Gospića, a zatim preko Velebita i Oštarijskih vrata (927 m) silazi do mora.
Preporučujemo
Na putu uz more od Senja prema Karlobagu zastanite iza mjesta Jablanac i pogledajte Zavratnicu, najljepšu uvalu na jadranskoj obali.
U Jablancu se nalazi i planinarska kuća Miroslav Hirtz. Mnogi za nju kažu da je sa svojim položajem na 20 mnv najniži planinarski dom na svijetu.
Prođite poučnom stazom Terezijana. Staza počinje u Baškim Oštarijama (924 m n. m.), iza stare škole, a završava iznad sela Konjsko (650 m n. m.). Obuhvaća 3 kilometra dug dio stare austro-ugarske ceste Terezijane koja je preko Velebita povezivala tadašnje pukovnijsko središte Gospić sa lukom Karlobag. Terezijana je izgrađena 1786. godine po naputku cara Josipa II, a nazvana je po njegovoj majci, carici Mariji Tereziji.


Od zanimljivih starina u Karlobagu postoje kapucinski samostan u kome se nalaze dragocjene umjetničke slike (Posljednja večera, nepoznatog majstora), župna crkva sv. Josipa izgrađena 1712. za vrijeme Leopolda I. s arhitektonskim ukrasima iz 18. stoljeća i crkva Majke Božje žalosne. Iznad mjesta na brežuljku nalaze se ruševine srednjovjekovne utvrde "Fortica", te ostaci crkve sv. Karla Boromejskog izgrađene 1710. od koje je po završetku II svjetskog rata ostao samo zvonik, što cijelom mjestu daje osobit pečat.  ispred crkve je 2008.. otkriven spomenik Šimi Starčeviću, istaknutom hrvatskom jezikoslovcu, piscu prve gramatike hrvatskoga jezika na hrvatskom jeziku i svećeniku koji je u Karlobagu bio župnik gotovo pola stoljeća (1814.-1859.).

Također možete snimiti panoramsku fotografiju podvelebitskog primorja s vidikovca Kubus  naVelebitu iznad Karlobaga koji predstavlja spomenik izgradnje ceste Gospić - Karlobag za cara Franje Josipa.


Događanja

– tradicionalno se svake godine održava Međunarodna likovna kolonija: srpanj
– Karlobaške maškare: sječanj – veljača
– ribarske fešte: srpanj i kolovoz
– koncerti i kulturno-zabavne večeri u crkvi sv. Josipa: srpanj – kolovoz
– brdske automobilske utrke: lipanj


Aktivnosti

Sportski sadržaji, mali nogomet, (ronilački klub Atlantida s obukom ronjenja), košarka, boćanje, minigolf, bazen izvan hotela Zagreb i aktivnosti na moru ili pod morem, planinarenje na Velebitu, paintball u rekreacijskom centru Rizvanuša kraj Gospića i šetnje šumskim stazama

Korisne informacije

Što vidjeti

Ostaci crkve sv. Karla Boromejskog izgrađene
1710.

Gdje objedovati

Konoba Amfora
Augusta Šenoe bb, Karlobag, +385 (0)53694 379

Restoran OK
na kraju plaže hotela Zagreb.
Tel:+385 (0)53 694 18

Gdje odsjesti

Smještaj je u Karlobagu moguć u nekoliko hotela i u privatnim apartmanima.

Hotel Zagreb ***
Karlobag, Naselje Bana J. Jelačića b. b.
tel: +385 (0)53 694 232 (radi sezonski)
http://www.hotelzagreb.hr/


Hotel Velinac (omladinski hotel)
Karlobag, Trg dr. Franje Tuđmana 1
tel: 098 470 569
http://www.hotel-velinac.com/


Turistička agencija MADI Tours
Trg dr. F. Tuđmana 2, Karlobag
tel:+385(0)53 694 195
www.madi-tours.hr