Povratak

Sportska događanja

Festival biciklizma Srce Velebita

26. - 28.5.2023.

Sudionike Festivala Srce Velebita očekuje netaknuta priroda Parka prirode Velebit i lovinačkog kraja smještenog podno veličanstvenog Velebita s nizom rječica, potoka, izvora pitke vode, jezerom te srdačnim domaćinima. Certificirani vodiči udruge Srce Velebita jamac su vrhunskog MTB bicikliranja, kombiniranog bicikliranja i planinarenja, a od ove godine i cestovnog bicikliranja.

Velika novost na proljetnoj biciklijadi je tura Bike & Cave Cerovačke špilje. Sudionici koji odaberu ovu turu moći će birati između kraće i duže verzije, a povratak iz Cerovačkih špilja organiziran jekombijima. Partner ove ture kao i cjelokupnog Festivala bicikliranja Srce Velebita je Park prirode Velebit. Centar izvrsnosti Cerovačke špilje organizirat će stručno vodstvo za sve sudionike ove ture.

Podsjetimo, prije točno 110 godina, prilikom radova na izgradnji željezničke pruge prema Splitu, pod južnim obroncima Velebita, otkrivene su Cerovačke špilje. Otkrio ih je i pokrenuo prvu zaštitu nad njima inž. Nikola Turkalj, jedan od projektanata i graditelja ličke pruge.

Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja). Do sada je istraženo gotovo 8 km kanala u ovom špiljskom kompleksu. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje.

Uz brojne arheološke ostatke iz željeznog doba u špiljama je otkrivena i fosilna ljudska kost, te koštana šila i kremeno strugalo u Dvorani paleolitskog lovca koji svjedoče o čovjekovoj prisutnosti od vremena mlađeg paleolitika.

Ove špilje su također jedno od najvećih nalazišta ostataka špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako se ovdje mogu i danas vidjeti tragovi „brušenja“ medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja.

Zbog jedinstvene prirodne ljepote i brojnih nalaza iz prošlosti, Cerovačke špilje su 1961. godine zaštićene kao geomorfološki spomenik prirode. Nakon višegodišnjih radova na uređenju Centra izvrsnosti, Gornja i Donja špilja ponovno su otvorene za javnost prije nešto manje od godinu dana, a zbog svog značaja ovaj je projekt sufinanciran i sredstvima EU fondova.

CestoLIKA- upoznaj Liku na biciklu!

Druga velika novost ovog izdanja Festivala biciklizma Srce Velebita je rekreativna cestovna biciklistička tura  CestoLIKA koja se vozi po asfaltnim cestama kroz Liku, 150 km s oko 1000 visinaca po principu breveta. Prvenstveno je namijenjena biciklistima koji voze cestovne bicikle, ali svi gravelaši i MTB-ovci su dobrodošli ukoliko smatraju da to mogu odvoziti. Start ture CestoLIKA je ispred Hostela Sveti Rok u subotu 27.5. u 10 sati, a svi sudionici osim knjižice u koju će se upisivati dionice, dobit će na vrijeme i GPX trag.

Evergreen ture

I ove godine nezaobilazni hit je bez sumnje Bike & Hike Sveto Brdo. Tura se vozi Majstorskom cestom do Lišćanih bunara odakle kreće planinarski uspon preko visoravni Dušice do vrha Sveto Brdo (1751 mnv), drugog najvišeg vrha Velebita, po mnogima i najljepšeg. Vrh Svetog Brda pruža nezaboravan panoramski pogled od 360⁰ na otoke i priobalje Jadranskog mora,  kao i na unutrašnjost Like, Dalmatinske zagore pa sve do planina BiH.

Za obitelji s djecom i bicikliste slabijih kondicijskih mogućnosti svaki dan su organizirane lagane biciklističke ture Ličkim poljima do Suvajskih bunara odnosno do doline Vranik uz obilazak nekoliko najljepših izvora pitke vode kojim obiluje ovaj kraj. Ove godine sudionici na turi Vranik  osim bonus vožnje Pločanskim klancem do vidikovca sa spektakularnim pogledom na Velebit preko ličkih polja i stijene Zir, obići će i malo poznat izvor rijeke Jadove koja ovdje tvori nestvarno lijepo jezero smaragdne boje okruženo stijenama i netaknutom prirodom.

Sudionicima su ponuđene i srednje teške staze Pilar i Krč te  Mile Vode River Deep.

Uvijek popularna tura Voćno Sočna nakon tri sata bicikliranja planinskom cestom duž Velebita spušta se u Raduč gdje bicikliste dočekuje uvijek vesela obitelj Alujević iz OPG-a Naša farma. U hladu bagrema umornim biciklistima godi odmor s domaćim proizvodima- medicom i likerom od aronije, zdravim kolačem, sokovima od bazge.

Ponuđene su i uvijek popularna kombinirana tura Bike & Hike Zir kao i staza Epic, adrenalinski izazov za kondicijski i tehnički najspremnije bicikliste.

Pravu magiju Velebita mogu doživjeti odvažni Velebitski šišmiši na noćnim vožnjama padinama Velebita u petak sa startom u 21:00 ispred Hostela Sveti Rok.

Dobra zabava i kada bicikli miruju

Osvježenje nakon napornih tura mnogi pronalaze u kupanju u jezeru Sveti Rok, a onima kojima nije dosta adrenalinskih izazova mogu jahati konje, okušati se u nekom od obližnjih adrenalinskih parkova, voziti quadovima, okušati se na zip-lineu na brdu Cvituša. U smiraj dana, pod zvjezdanim nebom, uz vatru na ognjištu, uvijek u dobrom raspoloženju, kreću druženja na Izletištu Cvituša.

Zera Like za uspomenu

U nedjelju od 13 sati ispred Hostela Sveti Rok organizirana je prodajna izložba autohtonih ličkih delicija i suvenira kako bi sudionici ponijeli kući uspomene na Liku do sljedećeg susreta!

Sve novosti vezane uz Festival biciklizma Srce Velebita pratite na Facebook i Instagram Srce Velebita.

Detaljan raspis biciklijade te prijavnice: www.srcevelebita.hr

Pitanja: srcevelebita@srcevelebita.hr.

 

Velebike Marathon (23. - 27.8.2023.)

Pet dana vrhunske MTB čarolije duž Velebita

Velebike Marathon je postao sinonim za nezaboravno biciklističko iskustvo vožnje bespućima Velebita, moćnim planinskim masivom koji se proteže duž 145 km obale uz Jadransko more s jedne i Like s druge strane. Ekskluzivna je to tura osmišljena s ljubavlju za bike ovisnike i zaljubljenike u netaknutu prirodu veličanstvenog Velebita. Jedina takve vrste u Hrvatskoj!

Ova jedinstvena MTB tura prolazi čudesnim predjelima koje je moguće upoznati na biciklima, izvan planinarskih staza. Da biste otkrili potpuno nove vizure ove magične planine, osim dobre volje potrebna je kondicija i vještina vožnje po makadamskim podlogama i šumskim cestama.

Odvažne prati sreća, a nagrada su oni rijetki trenuci istinske sreće kada sve ostalo (p)ostaje nebitno. Čak pet dana i 280 km, cca 3.500 metara visinske razlike na mtb i gravel biciklima duž cijelog Velebita počev od mjesta Krasno i Zavižana na Sjevernom Velebitu do pod vrh Crnopca na Južnom Velebitu sa spuštanjem iz Like na more preko Malog Alana i uz veličanstvene Tulove grede.

Zavižan, Lomska duliba, Careva kuća, Veliki Lubenovac, Veliki Kozjak , Veliki Alan, Mrkvište, Štirovača, Klepina Duliba, Kugina kuća, Dabarski kukovi, Skorpovac, Tunel Kukaline, Baške Oštarije, Kuća Svetog Josipa, Rizvanuša, Maslačkova staza, Zir, Mali Alan, Male Jasle, Tulove Grede, Kraljica, Malo Libinje, Sveti Rok, Rovanjska ….  Mjesta i staze koje treba odvoziti, posjetiti i uživati u njihovoj čaroliji.

Organiziran je prijevoz osoba i bicikala iz Zagreba i natrag udobnim putničkim kombijima. Teretni kombi prevozi bicikle i stvari sudionika. Smještaj je rezerviran u više krevetnim spavaonicama u čvrstim objektima na Velebitu te zadnji dan u Lovincu. Osigurana je prehrana sa 3 obroka dnevno (neki su obroci terenski). Prvi dan je organiziran posjet Kući Velebita u Krasnom. Svaki sudionik dobiva sudioničku majicu i bogatu vrećicu dobrodošlice.

Broj sudionika je ograničen na 20 zbog smještajnih kapaciteta na Velebitu.

Svaki sudionik sudjeluje na vlastitu odgovornost te je preporučeno individualno osiguranje od nezgode. Trasa se najvećim dijelom vozi dobrim makadamskim i šumskim putevima te vrlo malim dijelom asfaltom bez velikog prometa. Podesna je za dobrog rekreativnog vozača, a u slučaju nemogućnosti vožnje naši kombiji su cijelim putem u pratnji.

Obavezan MTB  ili gravel bicikl, 2 rezervne zračnice, kaciga, priručni alat za popravak manjih kvarova, osobna oprema za vožnju bicikla, osobna i zdravstvena iskaznica, topla odjeća.

Turu vodi Željko Klepić, vrsni poznavatelj i zaljubljenik u Velebit, osnivač biciklijada Srce Velebita, licencirani planinarski vodič HPS-a i vodič pustolovnog turizma HGSS-a i HGK-a.

Prijave i informacije: zeljkoklepic@gmail.com / mobitel +385 91 34 70 640.