Povratak

Novalja, Otok Pag

Novalja, Otok Pag > AKTIVNOSTITuristička zajednica grada Novalje
53291 Novalja P.O. box 20, Trg Brišćić 1
tel./faks: +385 (0)53 661 404
info@tz-novalja.hr , http://www.visitnovalja.hr/

Turistička zajednica mjesta Stare Novalje
Kaštel bb, Stara Novalja
tel./faks: +385 (0)53 651 077
tzm-stara-novalja@gs.t-com.hr
www.tzstaranovalja.hr


A1-izlaz 9, Žuta Lokva, Trajekt Prizna – Žigljen
A1 – izlaz  Posedarje

Novalja – otočni dio regije

Dio Ličko-senjske županije na otoku sjeverozapadni je dio otoka Paga s gradom Novaljom i većim mjestima – Stara Novalja, Lun, Jakišnica, Vidalići, Kustići, Zubovići, Metajna i Gajac. Novalja je turističko središte otoka Paga, a zahvaljujući prirodnim obilježjima područja i raznovrsnoj turističkoj ponudi, ona je već desetljećima omiljeno odredište brojnih turista.
Prometno je odlično povezana s kopnom, a njezin povoljan zemljopisno-prometni položaj čini joj blizima atraktivna turistička odredišta – otoke Rab i Lošinj, grad Zadar te nacionalne parkove Kornate, Krku, Plitvička jezera, Paklenicu i Sjeverni Velebit, koja se mogu posjetiti u sklopu jednodnevnih izleta u osobnom ili organiziranom aranžmanu.
Budući se nalazi na glavnim plovidbenim pravcima od Kvarnera prema Dalmaciji, Novalju posjećuju brojni nautičari koji ovdje mogu uzeti gorivo i vodu za svoja plovila.

Jeste li znali?

Zrće je najljepša i svjetski poznata  plaža u Novalji. Ovdje se nalaze diskoklubovi Aquarius, Kalypso, Papaya i mnoštvo manjih kafića za zabavu noću i danju. Zrće ima plavu zastavu, što znači da zadovoljava visoke ekološke standarde te da je opremljeno različitom opremom i sadržajima prema strogim međunarodnim kriterijima.


Dolazak

Sa sjeverne strane na otok Pag dolazi se za 15-ak min trajektnom linijom Prizna – Žigljen. Do Novalje ima 10-ak min vožnje autom.
Južni prometni pravac,  najkraći je put preko Paškog mosta: od izlaza Posedarje do Novalje ima 65 km ili oko sat vožnje automobilom.Plan obilaska

Gradski muzej Novalje po svojim je sadržajima i djelatnostima središnja kulturna ustanova u Novalji, koja ima bogate etnografske zbirke i izložbe.
Talijanova buža – antički podzemni vodovod, dugačak oko 1 200 m i širok do 70 cm, u koji se ulazi iz muzeja i može se razgledati samo njegov početni dio, izgrađen je u I. stoljeću poslije Krista, u doba Rimljana, i u cijelosti je isklesan u kamenu.
U arheološkom smislu vrlo je zanimljivo područje Caske na kojemu su u posljednje vrijeme intenzivirana istraživanja rimskog naselja Cisse koje je prema legendi propalo u potresu u 4. stoljeću.
Arheološka zbirka Stomorica čuva brojne predmete i ostatke sakralnih objekata iz davne novaljske prošlosti.
Novalja je u 5. stoljeću bila sjedište biskupije s trima velikim bazilikama, a ostaci podnog mozaika jedne od njih mogu se vidjeti unutar gotičke crkve Majke Božje od Ružarija u središtu grada.


Aktivnosti

– Biciklijada Novalja – Lun – Novalja te minimaraton oko Novalje
– Ljubiteljima penjanja preporučujemo atraktivni lokalitet Stogaj kod Metajne, a oni koji vole pješačiti lokalitet Paški trokut u zaleđu Novalje


Preporučujemo

– Plaža ZRĆE od Novalje je udaljena 2 km, raspolaže s velikim uređenim parkiralištem, a tijekom ljetne sezone s Novaljom je povezana i javnim gradskim prijevozom.
– Plaža Planjka (Trinćel) nalazi se sjeverno od Novalje, uz jugoistočnu obalu uvale Stare Novalje.
– Plaža Straško (Plava zastava) s istoimenim kampom nalazi se južno od Novalje Braničevica se nalazi odmah do Straškoga
– Nalazište amfora u uvali Vlaška Mala u Podvelebitskom kanalu: Brodolom rimskoga trgovačkoga broda s teretom amfora, I. stoljeće prije Krista.

Događanja

– Uskrsni doručak – održava se na Uskrsni ponedjeljak u jutarnjim satima
– Fešta od maja (svibnja) – održava se uoči 1. svibnja; posjetiteljima se nude domaće delicije koje pripremaju novaljski ugostitelji.  
–   Novaljski fuštan – to je modna revija s etnografskim elementima (fuštan = dio starinske novaljske ženske odjeće). Održava se u drugoj polovini svibnja.
–   Novaljsko kulturno ljeto – započinje uoči Antonje – Dana grada Novalje (blagdan sv. Antona, 13. lipnja) višednevnim kulturno-umjetničkim, zabavnim i sportskim priredbama, i traje do rujna.

Gospodarske priredbe

–   Izložba paške ovce i paškog sira održava se prvog vikenda u srpnju. Za posjetitelje se priređuje degustacija čuvenoga paškog sira.
–   Lunjska maslinada održava se u svibnju u Lunu ili Jakišnici.
 

Korisne informacije


Što vidjeti

Posjetiti mjesto Lun na kraju otoga Paga, a usput i obližnja naselja – Jakišnica, Dudići, Varsan i Potočnica, smještena u slikovitim valama.
Zanimljivo je mjesto Metajna i obližnja naselja – Zubovići, Kustići i Vidalići
Sjeverno od Novalje, u toploj, duboko u kopno uvučenoj uvali, nalazi se Stara Novalja.

Gdje objedovati

U mjestu Novalja ima velik broj restorana i konoba gdje možete kušati specijalitete mediteranske kuhinje.
Restoran Tovarnelle u mjestu Lun  +385 (0)91 53 11 662, www.lun.hr

Gdje odsjesti

Hotel LOŽA, Novalja, tel.: +385 (0)53 661 326, http://hotel.hadria.biz/hr/50/Hotel-Loza

Hotel LIBURNIJA, Novalja, tel.: +385 (0)53 661 328, http://hotel.hadria.biz/hr/57/hotel-liburnija

Hotel BOŠKINAC, Novalja , Škopljanska 20, tel.: +385 (0)53 663 500, www.boskinac.com

Hotel LUNA, Jakišnica, tel: +385 (0)53 654 700, www.luna-hotel.hr

Kamp STRAŠKO, tel.: +385 (0)53 661 226, http://www.kampstrasko.com/


Novalja.info
Turistički portal grada Novalje s velikom ponudom privatnog smještaja
www.novalja.info