Povratak

PerušićKosinjski most, rijeka Lika
Jezero Kruščica, Grabovača špilje

A1 – izlaz 11, Perušić

Bogatstvo pećinskog svijeta

Perušić i njegova okolica nalaze se u središtu Like na sjeverozapadu Ličkog polja udaljenog od Gospića 12 km, a 20-ak km od izvora rijeke Gacke.
Prvi puta Perušić se spominje 1487. Osnivaju ga braća Dominik i Gašpar Perušić, plemićka obitelj koja dolazi iz Dalmatinske Zagore. Po njihovom prezimenu mjesto dobiva ime, a na uzvisini grade obrambenu utvrdu koja u literaturi ima različite nazive - Perušićki stari grad, Gradina, a u narodu najčešće Turska kula sagrađena u 16. stoljeću. Kula je bila sagrađena na tri kata i opasana debelim suhozidom čiji se ostaci danas tek
naziru.
Oko 2,5 km od središta Perušića nalazi se jedinstven špiljski park Grabovača (770 m) . Sastoji se od šest špilja i jedne jame: Samograd, Medina špilja, Amidžina špilja, Velika Kozarica, Mala Kozarica, Tabakuša i Slipica-Jama/Japaga.
Na Grabovači se nalazi neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika, čak 1/4 od ukupnog broja zaštićenih speleološlih objekata u Hrvatskoj.
Iako se grad Perušić nalazi u unutrašnjosti sve više dobiva na turističkoj važnosti,  pogotovo za one koji vole mir i ljepotu prirode.


Jeste li znali?

Kratko vrijeme nakon izuma tiskarskog stroja, knezovi Frankopani osnovali su u selu Kosinj  prvu hrvatsku tiskaru u  kojoj je 1491. godine tiskan glagoljski brevijar, najstarija knjiga za koju se zna da je tiskana na hrvatskom tlu.

Dolazak

Do Perušića je lako doći, izlaz 11 s autoceste A1 dobro je označen.

Plan obilaska

Glavne su atrakcije za turiste špilja Samograd u parku Grabovac, rijeka Lika i jezero Kruščica te planina Velebit. Perušić je izlazno središte za uspon na Velebit „Klanac – Donje Pazariste – Štirovaca”, zatim, lov u okolnim lovištima te ribolov na rijeci Lici.

Preporučujemo

Vidikovac je najviša točka Grabovače i nalazi se na 770 m nadmorske visine. S njega na zapad i jugozapad puca široka panorama prostrane ličke krške zaravni s kanjonom rijeke Like, umjetnim jezerom Kuščica i zelenim zidom Velebita na udaljenom obzoru.
Župna crkva Uzvišenja sv. Križa iz 17.st. je  kasnobarokna crkva, sa gotičkim pročeljem,  28 zaštićenih elemenata interijera, za vrijeme turske vladavine prenamjenjena u džamiju, nakon oslobođenja od Turaka ponovno katolička crkva. Na tornju crkve se nalazi križ stare Zagrebačke katedrale. Obnovljena je 1988. kada su sagrađene orgulje koje su u potpunosti obnovljene 2005. i od tada služe i u svrhu koncertnih događanja na području županije.
Posjet  jezeru Kruščica, koje se nalazi nedaleko od Ličkog polja. stvoreno je 1966. god. kao umjetno akumulacijsko jezero s osamdeset metara visokom branom, u čijim se dubinama nalazi potopljeno selo s crkvom Sv. Ilije.
Kaluđerovac, tradicijska prerada, oblikovanje i predstavljanje modnih predmeta izrađenih od vune autohtone hrvatske ovce pramenke.
Kosinjski most kameni je, sedamdeset metara dugi most preko rijeke Like, spaja Gornji i Donji Kosinj. Most je iz 19. st., a rađen tehnikom „uklinjenja kamena“      jedinstven po otvorima u lukovima koji se u vodi  ocrtavaju kao pravilni krugovi.

Aktivnosti

Osim šetnji, planinarenja, vožnje biciklom i ostalih oblika rekreacije u prirodi, u ljetnim mjesecima može se kupati u rijeci Lici ili splavariti po jezeru Kruščica. Lov je uz dozvolu dopušten u okolnim lovištima, a  ribolov na rijeci Lici.

Događanja

Veliko je slavlje uz kulturni i zabavni program na dan općine 14. rujna kod crkve uzvišenja sv. Križa u Perušiću.
Utrka kanuima – regata na rijeci Lici: 1. svibnja.
Orguljaške večeri u Gospićsko-senjskoj biskupiji- u crkvi sv. Križa početkom svibnja
 

Korisne informacije

Što vidjeti

Turska kula sagrađena u 16. stoljeću
Crkva sv. Križa iz 17.st. nalazi se na putu iz Perušića prema Klancu.
Špilja Samograd u Grabovači.
Gornji Kosinj

Gdje objedovati

Restoran ALBATROS, Perušić, Varoš 22
Tel:  053-679-759, Mob:   098-497-407

Gdje odsjesti

Hotelskog smještaja u Perušiću nema. O smještaju kod domaćina možete se informirati u Turističkoj zajednici Perušić.

Turistička zajednica Perušić
53202 Perušić, Trg popa Marka Mesića 2
tel./faks: +385 (0)53 679 233, 679-188

Javna ustanova
„Pećinski park Grabovača“     
Perušić,  Trg popa Marka Mesića 2
(zgrada Općine)
tel.:  +385 (0)53 679 233
mob.: +385 (0)99 212 7587
pp.grabovaca@gs.t-com.hr
www.pp-grabovaca.hr

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Perušić
www.hkud-perusic.hr