Povratak

Plitvička jezera


Turistička zajednica Općine Plitvička jezera
www.tzplitvice.hr
www.plitvicka-jezera.hr

16 stepenasto položenih jezera, slapovi, špilje i pećine, šume, restorani s bogatom gastronomskom ponudom, hoteli i kampovi
A1 – izlaz 10, Otočac
Jedina prirodna vrijednost u Hrvatskoj na popisu svjetske baštine UNESCO-aPlitvička jezera nalaze se malo dalje od autoceste, što je dobro, ali ne predaleko da ne budu „usput“ i da ne svrati tko do njih na putu do mora. To je definitivno jedno od mjesta na kugli zemaljskoj gdje treba doći zagrljen s nekim ili ruku pod ruku s dragom osobom, prošetati čarobnim krajolikom okruženim hukom slapova i kristalnom bistrinom vode. A možete dakako i u samoći sa smješkom na licu pozdravljati sve žive stvorove oko vas, i one koji lete, gmižu, plivaju, trče ... Ili, zaustaviti trenutak kamerom koju sigurno imate uza se, uhvatiti zadnji odsjaj Sunčeve zrake na kapljicama rose prije nego što je Sunce osuši. Riječi su suvišne kad se govori o ljepoti čipke ledenih slapova. To je ono što morate bezuvjetno vidjeti i doživjeti vlastitim očima.Jeste li znali?

Kažu da je Prošćansko jezero dobilo ime po kolcima (prošću) ili po legendi o Crnoj Kraljici, koju je narod „prosio“, u vrijeme velike suše, da pošalje kišu i natopi žednu zemlju. Kraljica se smilovala, navukla na nebo crne oblake i kiša je padala tako dugo dok nije palo dovoljno vode da se formiraju jezera. To je jezero treće po veličini, a drugo po dubini.

Dolazak

Skretanje je s autoceste A1 za Plitvička jezera kod Otočca, izlaz br. 10, za otprilike 1 sat ste preko Vrhovina i Korenice i po staroj cesti D1 (E59) na Plitvičkim jezerima.

Programi obilaska

Park ima dva ulaza, sjeverni ili ulaz 1 koji se nalazi preko puta restorana Lička kuća i južni ili ulaz 2 koji se nalazi nasuprot skretanja za hotele Plitvice i Bellevue. Posjetiteljima su na raspolaganju 10 različitih programa obilaska i razgleda koji uključuju šetnju stazama i drvenim mostićima, vožnju panoramskim vlakom i električnim brodom na jezeru Kozjak. Panoramski vlak i električni brod povezuju zone Donjih i Gornjih jezera, a ti sadržaji uključeni su u cijenu ulaznice.
Sve obavijesti mogu se dobiti u infocentru na ulazu.

Aktivnosti

pješačenje, planinarenje, vožnja električnim brodom i vlakom, fotografiranje, vožnja biciklom, skijanje, veslanje.

Preporučujemo

Plitvička jezera svjetski su biser neprocjenjive vrijednosti.  Njihova specifična ljepota utočište je ljubiteljima prirode i inspiracija umjetnicima, a  jedinstvenost i bogatstvo prirode poligon za istraživanje znanstvenicima.

Posjetiti Štefanijin otok u jezeru Kozjak
Otočić nazvan u čast kraljice Štefanije, koja je 5. rujna 1888. posjetila Plitvička jezera. Kraljevna Štefanija prva je žena naše slavne dinastije Habsburško-lotarinške, koja je nakon punih 70 godina, koliko je prošlo od posjeta carice i kraljice Karoline (polovica lipnja 1818.), ponovno posjetila Plitvička jezera.


Planinarska staza Medvjeđak uređena je i obilježena planinarska staza koja vodi do vrhova Oštri Medvjeđak (889 m n.m.) i Tupi Medvjeđak (868 m n.m.). S vrha Oštri Medvjeđak vidik seže na Ličku Plješivicu, dolinu Une (Bihać), dolinu Korane, Drežnik Grad i Ličko Petrovo Selo. S vrha Tupi Medvjeđak pruža se impresivan pogled na šest Plitvičkih jezera, Ličku Plješivicu i Malu Kapelu.

Mlin vodenica Špoljarić nalazi se u selu Korana. To je tradicijska gospodarska građevina i objekt kulturne baštine u kojoj se prikazuje nekadašnji način mljevenja žita. Mlin pokreće snaga vode.

Šupljara je špilja koja se nalazi uz istočni rub Donjih jezera, u vapnenačkom kanjonu, iznad staze koja vodi uz jezero Kaluđerovac.

Baraćeve špilje nalaze se oko 16 km od Nacionalnog parka Plitvička jezera. Vezane su za podzemni tok rijeke Korane koja nastaje od voda Plitvičkih jezera i vode potoka Plitvica. Čine ih tri špilje: Velika i Mala, Gornja i Donja te Nova Baraćeva špilja. Ulazi u sve tri špilje nalaze se na sjevernoj strani Baraćeve brine u čijem se samom podnožju nalazi izvor Baraćevac.
 

Korisne informacije

Što vidjeti

Današnja ponuda Plitvičkih jezera omogućuje posjetiteljima da ih vođeni odabranim programom obilaska upoznaju kroz aktivnosti koje uključuju pješačenje, vožnju električnim brodom i panoramskim vlakom, fotografiranje, veslanje, planinarenje i skijanje. Na prostoru parka posebno su vrijedne i atraktivne zgrade tradicijskog obrta koje se pokreću snagom vode: mlinice, pilane i bućice, koje se postupno obnavljaju i predstavljaju posjetiteljima.

Gdje objedovati

Nacionalni restoran Lička s bogatom ponudom tradicionalnih jela i svojom jedinstvenom arhitekturom.

Restaurant POLJANA,Tel.:  +385 (0)53 751 382
Restaurant BORJE, Tel.: +385 (0)53 751 777,
Restaurant MACOLA, Tel.: +385 (0)53 776 170
Restaurant BABIĆ, Korenica, Vranovača 53/1 Tel: +385 (0)53 776 779

Gdje odsjesti

Unutar granica Nacionalnog parka, u njegovoj jezerskoj zoni nalaze se hoteli:
Jezero ***, tel.:  +385 (0)53 751 500
Plitvice**, tel.:  +385 (0)53 751 100
Bellevue**, tel.:  +385 (0)53 751 700
Na rubnom dijelu nacionalnog parka nalaze se
hotel Grabovac ***, tel.:  +385 (0)53 751 999
Autokamp Korana ** tel.:  +385 (0)53 751 888
kamp Borje ***, Borje - Korenica, Vranovača b.b,tel. +385 (0)53 751 790
Postoji i mogućnost privatnog smještaja u sobama i apartmanima.

Nacionalni park Plitvička jezera – rezervacije i upiti
53231 Plitvička jezera
tel.:  +385 (0)53 751 014,  751 015
faks: +385 (0)53 751 013
info@np-plitvicka-jezera.hr
www.np-plitvicka-jezera.hr