Povratak

Senj

Senj > AKTIVNOSTITuristička zajednica grada Senja
Stara cesta 2, 53270 Senj
tel.:  +385 (0)53 881-068
faks: +385 (0)53 881-219
info@tz-senj.hr
www.tz-senj.hr

Tvrđava Nehaj, ljetni karneval
A1 – izlaz 9, Žuta Lokva

 

Najstariji grad hrvatskog primorja
Grad Senj poznat po svojoj burnoj i bogatoj povijesti, utemeljen je pred više od 3000 godina. Tvrđava Nehaj, koja dominira tim gradom ispod Velebita, sagrađena je u 16. st. za obranu grada od stranih osvajača Turaka i Mletaka. U tvrđavi je danas muzejska zbirka predmeta Senjski uskoci i senjska primorska kapetanija te stalne izložbe Senjske crkve kroz povijest i Gradski i plemićki grbovi Senja. U prizemlju je restoran.
U staroj gradskoj jezgri, raznim trgovima, uskim ulicama i kulama, sakralnim objektima možete razgledati osebujnu raznolikost ovoga grada pomorski povezanog s gradovima Mediterana, a cestovnim vezama sa zaleđem preko planinskog prijevoja Vratnik (700 m).

Jeste li znali?

Godine 1248. senjski je biskup dozvolom pape Inocenta IV. postao jedini biskup u katoličkom svijetu koji se mogao koristiti glagoljicom i narodnim jezikom u liturgiji. To je dalo novi poticaj razvoju toga pisma tijekom XIV. i XV. stoljeća, o čemu govore i brojni sačuvani glagoljski natpisi i rukom pisane knjige i dokumenti.

Dolazak

Za Senj se s autoceste A1 silazi kod Žute Lokve, izlaz 9.  

Preporučujemo

– osim tvrđave Nehaj u Senju posjetite i Gradski muzej koji se nalazi se u palači obitelji Vukasović te stalnu izložbu crkvene umjetnosti koja je za posjetitelje otvorena od 15. srpnja do 1. rujna
– crkva sv. Marije od Arta, zavjetna crkva senjskih mornara i ribara
– ostaci Senjske ploče, oko 1100. god., pisana glagoljicom
– monumentalni trg Cilnica
– velika vrata, završetak Jozefinske ceste i ulaz u grad
– Uskočka ulica, prekrasan, nedirnut primjer srednjovjekovne arhitekture
– Sunčani sat sagrađen na Jadranskoj magistrali u sjevernom dijelu grada na 45. paraleli

Okolica Senja

Zavratnica je prirodni kraški fenomen u podnožju Velebita. Nalazi se 2,5 km južno od Jablanca, trajektnog pristaništa za otok Rab. Udolina je duga oko 1000 m, a široka od 50 do 150 m. Na uzvisini Klasnica povrh zaljeva otkriveni su ostaci naselja iz prapovijesti.
Posebna je zanimljivost za ronioce potopljeni njemački brod iz Drugoga svjetskog rata, koji se nalazi na dubini od 8 do 10 m. Pristup Zavratnici moguć je brodom ili uređenom stazicom iz Jablanca.

Događanja

– biciklijada Sveti Juraj – Zavižan, Oltari – Zavižan:     21. lipnja
– manifestacija „Uskočki dani“, rekonstrukcija događaja i običaja iz vremena kad je izgrađena tvrđava Nehaj: 11. – 13. srpnja
– Međunarodni senjski ljetni karneval: početak kolovoza
– Senjsko glazbeno ljeto: kolovoz


Korisne informacije
 

Što vidjeti

Zavratnica
Šetnica do Zavratnice nalazi se odmah ispod kioska za prodaju trajektnih karata. Uvala je duga 900 m, a širina varira od 50 do 150 m. Kanjon se uzdiže u visini od 100 m. Zbog svojih prirodnih vrijednosti još 1964.  proglašena je „zaštićenim krajolikom“, a od 1981. sastavni je dio Parka prirode „Velebit“.

Gdje objedovati

U gradu Senju možete se okrijepiti u restoranima Košare ili Krešimir na samoj obali ili kušati odličan roštilj i janjetinu u konobi Putnik na Vratniku ili konobi Lovro lijevo od benzinske crpke na ulazu u grad. U gradu ima nekoliko odličnih konoba pa možete posjetiti konobu Lavlji dvor u ulici P. Preradović br.2 ili konobu Nehaj u tvrđavi Nehaj.

Gdje odsjesti

Smještaj možete potražiti u hotelu Libra, novootvoreni, renovirani hotel, smješten na samoj obali mora, Garni hotelu „Art“, Obala kralja Zvonimira 4, 100 m od samog središta grada ili malo dalje prema Jablancu Hotel Ablana, na adresi Obala bana Šubašića 1.

Ispostava Turističkog ureda TZG u APPT naselju Stinica (od 15. VI. do 15. IX.)
tel.:  +385 (0)53 887-077
tz.senj-stinica@gs.t-com.hr

Tvrđava Nehaj
Nehajeva bb, Senj
tel.:  +385 (0)53 885-277
gradski.muzej.senj@gs.htnet.hr

Javna ustanova Nacionalni park „Sjeverni Velebit“     
Info-centar Senj
Obala kralja Zvonimira 6
53270 Senj
tel.:  +385 (0)53 884 551
faks: +385 (0)53 884 552