Povratak

BICIKLIZAM - Gospić

Osam biciklističkih staza ukupne dužine 397 km, pod zajedničkim nazivom „Putovima Velebita i velikana” povezuju mjesta u okolici grada Gospića pa sve do Štirovače, prostrane doline u podnožju Velebita.

Vozeći se prvim dvjema stazama (1 i 2) iz Gospića prema Smiljanu dolazi se do rodnoga mjesta svjetski poznatoga znanstvenika Nikole Tesle, u kojemu je smješten Memorijalni centar s nekim radovima koji su obilježili tehnološki razvoj budućih naraštaja. Pri kraju ove rute, na oko 26 km od Smiljana, nalazi se mjesto Veliki Žitnik, u kojemu je rođen hrvatski političar i rodoljub dr. Ante Starčević.
Stazom Jezero (3) bez većih napora može se doći do mjesta Klanac, a samo dva kilometra dalje impozantan je prizor kanjona rijeke Like i akumulacijskoga jezera Kruščica. Vrlo zahtjevna staza Štirovača (4), dugačka više od 100 km, na svojemu putu obilazi više znamenitosti. Jedna do njih je mjesto Pazarište, na kojemu  se nalazi tvornica piva, a u blizini je Indijansko selo. Slijedi Štirovača, dolina u čijoj se blizini nalazi Kugina kuća (na visini 1180m) u kojoj se može prenoćiti i napiti izvorske vode na izvoru Težakovac.
Staze Brušane (5) i Rizvanuša (6) malo su zahtjevnijega uspona, a obje vode do adrenalinskoga parka Rizvanuša, koji je pravi raj za pustolove svih dobnih skupina. Staza Velebit (7) vodi starom cestom Terezijana, izgrađenom 1786. za vrijeme vladavine Austrougarske do zadnjega sela Baške Oštarije na Velebitu. Ruta Gospić – Jadovno (8) zamišljena je da obiđe cijelo selo Jadovno i prekrasan krajolik i šumu koji ga okružuju. U mjestu Jadovno zanimljiva je kapelica Marije Pomoćnice u samome centru sela i nepresušni izvor pitke vode Stojanovo vrilo.

http://www.tz-gospic.hr/biciklisticke_staze.html

 

Zanimljivosti

Grad Gospić
Muzej Like i park Kolakovac

Smiljan
Memorijalni centar „Nikola Tesla”

Veliki Žitnik
Spomen-dom dr. Ante Starčevića,  hrvatskoga političara, publicista i književnika. (1823. – 1896.)

Klanac
Na ulasku u Klanac iz pravca Pazarišta župna crkva uznesenja Blažene Djevice Marije, sagrađena 1837. g.

Kanjon rijeke Like, jezero Krušćica
Krušićko jezero nastalo je 1971. g. izgradnjom brane u donjemu dijelu toka rijeke Like. Ime je dobilo po selu Krušćica koje je potopljeno.

Rizvanuša
Adrenalinski park mnoštvo jedinstvnih atraktivnih pustolovnih aktivnosti.
Pustolovno-izletnički centar Rizvan City, nedaleko od grada Gospića, u malome tipično ličkom selu Rizvanuša koje se nalazi u Parku prirode Velebit.
http://www.adria-velebitica.hr/adrenalinski-park

Jadovno
Svetište Marije Pomoćnice
http://jadovno.hr/aktivnosti/

Pazarište
Tvornica piva (Velebitsko pivo)

Velika Plana, 10-ak km od Tesline rodne kuće
Indijansko selo
http://www.lindenretreat.com/