Povratak

BICIKLIZAM - Novalja, otok Pag

Na otoku Pagu uređen je veći broj biciklističkih staza ukupne dužine 115 km. Na području Novalje s okolnim mjestima Lun, Metajna, Stara Novalja i Gajac može se voziti po šest atraktivnih ruta koje su jasno naznačene na terenu.
Cikoturističke rute otoka Paga pogodne su za sve vrste bicikala, dok su staze namijenjene biciklima sa širim gumama jer je podloga makadamska ili zemljana, često s oštrim kamenjem. Na pojedinim stazama potrebno je dijelove dionica proći pješice s biciklom na ramenu jer je vožnja vrlo zahtjevna. Svaka je ruta jedinstvena po znamenitostima, a veći broj staza vodi do najatraktivnijih plaža u okolici Novalje.
Staza (1) koja povezuje Novalju s mjestom Lun na sjeverozapadnom kraju otok Paga jedinstvena je po tome što možete vidjeti stabla masline starija i više od 1000 godina.
Staza od Caske do Metajne (2) na prvi pogled nije atraktivna zbog vožnje po asfaltnoj cesti, no zbog slabijega prometa, a pogotovo zbog sadržaja uz cestu, može se zaista uživati u pogledu i izvanrednoj usputnoj ugostiteljskoj ponudi.
Treća staza Novalja – Stara Novalja (3) nije previše zahtjevna, ali je bogata sadržajima za svaku obitelj. Najveću zaslugu za to ima plaža Planjka – Trinćel u Staroj Novalji, jedna od najljepših pješčanih plaža na ovome području.
Staza (4) kroz Novaljsko polje pogodna je također za obiteljski izlet. Laganom vožnjom po mreži od 7 km utabanih zemljanih putova i cesta može se uživati u mirisu zelenila i aromatičnoga bilja. Ruta (5) polazi  iz mjesta Kolan do obale mora i plaže u mjestu Mandre. Kolan je poznat po proizvodnji sira, svjetski poznatoga pod nazivom paški sir koji se kod nekih proizvođača može nakon kušanja i kupiti. Ruta (6) povezuje naselje Šimuni, koje se nalazi u prirodno zaštićenoj uvali, s marinom i najaktivnijim kampom na ovome djelu Jadranske obale.

 

 

Zanimljivosti

Antički vodovod iz 1. stoljeća (Talijanova buža)

Gradski muzej

Crkva Majke Božje od Ružarija

Arheološka zbirka Stomorica

Paški trokut


U neposrednoj su blizini Novalje  brojne plaže: osim gradskih tu su Caska, Planjka (Trinćel) u blizini Stare Novalje, Babe, Straško, Kanjon, Braničevica i druge. Na predjelu Straško nalazi se jedan od najljepših autokampova na Jadranu koji, sa zabavnim i sportskim centrom, može primiti preko 8000 gostiju. Najpoznatija je plaža Zrće, dugačka preko 1000 m, s mnogim sportskim sadržajima na moru. Područje Zrća centar je ljetne klupske zabave u Hrvatskoj. U čuvenim klubovima Aquarius, Papaya i Calypso gostuju najpoznatija DJ imena klupske elektroničke glazbe.