Back

Sport events

Biciklijada Srce Velebita – uspon na Tulove grede (10.-12.9.)

Srce Velebita- Uspon na Tulove grede (10. - 12.9.) već prvi dan, u petak 10.9., nudi novi izazov bike & hike Sveto Brdo, po mnogima najljepši vrh Velebita. Biciklima se vozi jednom od novo probijenih šumskih cesta nakon čega slijedi uspon do skloništa Dušice te dva sata napornog uspona na Sveto Brdo gdje najupornije čeka nagrada- nezaboravan 360˚ pogled na obalu i mnogobrojne otoke Jadranskog mora s jedne strane te unutrašnjost Like s druge strane.

Svaki dan sudionici biciklijade mogu birati između tri ponuđene biciklističke ture, od kojih je jedna uvijek kombinacija bicikliranja i planinarenja. Tako u petak 10.9. sudionici mogu birati i laganu obiteljsku stazu Suvajski bunari (35 km) te tešku stazu Mile vode (65 km). U petak u 21h kreće i noćna tura Velebitski šišmiši- 20 km šumskim putem u podnožju Velebita uz rasvjetu s bicikla je nezaboravan doživljaj kojeg se dugo pamti.

Subota, 11.9. je već tradicionalno rezervirana za najpopularniju turu Winnetou kojom se Majstorskom cestom, zaštićenim kulturnim dobrom, dolazi do prijevoja Mali Alan nakon kojeg slijedi spust na more i povratak kombijima. U subotu sudionici mogu izabrati i laganu obiteljsku stazu Zir (35 km) uz mogućnost pješačkog uspona na sam vrh ili bike & hike Tulove grede (45 km), jedan od najljepših i najčešće fotografiranih vrhova Južnog Velebita.

U subotu 11.9. iza 14h na Izletištu Cvituša GIANT nudi:

  • besplatan pregled bicikala svim vlasnicima Liv i Giant bicikala u šatoru uz prethodnu najavu na info@giant.hr  do 9.9.2021.
  • Kratak tečaj Želim znati više- servisna radionica na kojoj ćete naučiti popraviti lanac, zamijeniti zračnicu, slagati tubeless... Zbog ograničenog broja polaznika radionice potrebno se unaprijed najaviti na info@giant.hr do 9.9.2021.

U 17 sati Tatjana Šavorić, prva žena koja je prehodala 1.100 km trase Via Adriatica sama u zimskim uvjetima predstavlja svoju knjigu „Moja planina“.
Po završetku subotnjih tura svi se sudionici okupljaju na Izletištu Cvituša gdje se nude razni lički gastro specijaliteti, a organizirana je i prodajna izložba ličkih OPG-ova.

OPG Raspjevane koze nudi prvoklasni kozji sir i posebno izrađene sapune od kozjeg mlijeka baš kao i domaće ljekovite napitke protiv kašlja koji će dobro doći u zimskim danima.

Destilerija Pavelić nudi vrhunske rakije i likere proizvedene na tradicionalan način. Posebno će vas iznenaditi povezanost rakije od kruške jesenke (tepke) i carice Marije Terezije koja je naredila svim hrvatskim kućanstvima u dijelu Habsburške monarhije da moraju posaditi jedno stablo sorte kruške zbog zdravlja i nataliteta, a one koji su se oglušili na tu naredbu žandari su pretepli (istukli) pa je ova kruška tako dobila naziv tepka.  Vjerujemo da ova jedinstvena autohtona kruškovača može i danas pomoći tim više što se na Izletištu Cvituša dočekuju i najljepše večeri uz vatru na otvorenom kaminu pod nebom s tisućama zvijezda i pogledom na brdo Cvituša.

Nedjelja 12.9. rezervirana je za utrku XCM Srce Velebita za licencirane natjecatelje, a za ostale sudionike biciklijade organizirane su atraktivne staze River Deep Mountain High, lagana staza od 40 km s posjetom Bakovcu, jednom od najljepših izvora u Lovincu, Pilar, srednje teška staza od 40 km te Lička polja, lagana obiteljska staza od 35 km na kojoj sudionici mogu brati samoniklo začinsko bilje, uživati u novouređenom izvoru Banica te posjetiti organsku farmu Naša farma u Raduču gdje će uz doplatu od 40 kn dobiti ručak od eko povrća i malina uzgojenih na ovoj farmi.

Detaljne informacije, GPX tragovi trasa, prijavni obrasci za biciklijadu i Utrku se nalaze na www.srcevelebita.hr

 

6. GACKA RUN
TRK UZ GACKU
02.10.2021

Početkom listopada ove godine (subota, 02.10.2021.) Sportski klub Otočac u suradnji sa Gradom Otočcem i Zajednicom sportskih udruga Grada Otočac organizirati će utrku pod nazivom "Gacka Run - Trk uz Gacku 2021“. Samo natjecanje nastavlja tradiciju održavanja utrka uz rijeku Gacku započetu prije 6 godina, ali se u ovom novom izdanju mijenja mjesto središnjeg događaja (start i cilj će biti u Gradskom parku u Otočcu), te se povećava duljina i mijenja konfiguracija staza. Utrka će imati varijante od 5 km i 10 km koje će s obje strane obale pratiti tok rijeke Gacke i prolaziti kroz Luku, Prozor, Obilje i Vivoze. Nadalje, po uzoru na druge uspješne natjecanja u trčanju, za sve natjecatelje bit će osigurana službena majica sa logotipom utrke, finišerska medalja, piće i obrok, a za dobru glazbu i atmosferu pobrinut će se DJ. Najbrže natjecatelje u apsolutnom poretku očekuju novčane nagrade u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Osim toga, posebne medalje će dobiti i mladi u kategoriji do 19 godina te najbrže Gačanke i Gačani odnosno natjecatelji iz Gacke doline.