Povratak

BICIKLIZAM - Udbina

Kružna brdsko biciklistička staza (1) - prolazi visoravnima Međugorja i uvalama Sarajeva, gdje se šume, šumarci i livade neprestano izmjenjuju. Uz ljepotu pejzaža staza je raznolika po konfiguraciji terena, a time zanimljiva zahtjevnim biciklistima. Česta je izmjena silazaka i uspona (cross country) i podloga od makadamskih cesta do puteljaka (single track). U jednoj rečenici ovaj itinerer nudi iskonski doživljaj pedaliranja pravom ličkom divljinom.

Druga je staza jedinstvena po visini uspona biciklom na 1550 m nadmorske visine, jednom od najviših cesta u Hrvatskoj. Podloga (isključivo makadamska cesta) tehnički je jednostavnija, međutim, težinu joj daje znatno veća visinska razlika.
Kombinirajući brdski biciklizam s planinarenjem (30 min. hoda) možete se popeti na najviši vrh Plješevice – Ozeblin (1657 m), s kojeg se pružaju prekrasne panorame
Like, kanjona Une, Velebita, Dinare do vrhova zapadne Bosne. Nakon neprekidnoga uspona slijedi dugačak spust koji vodi kroz spektakularnu, među brda duboko
usječenu, Kozju dragu i na kraju otvorenim prostorom Visućkoga polja do polazišta. Ova kružna brdsko biciklistička staza namijenjena je naprednim rekreativcima i sportašima.


Napomene:

Na trasi nema stalnih izvora i zato je pogotovo u ljetnim mjesecima potrebno ponijeti dostatne količine vode. Staza je odlična za vožnju čak i po ljetnoj žegi jer šuma i nadmorska visina čine i najvruće dane ugodnima. Staza je neprohodna u zimskom, a vrlo često i proljetnom razdoblju zbog velikih količina snijega u vršnome dijelu.


Zanimljivosti:

Crkva hrvatskih mučenika
Građena je po uzoru na srednjovjekovnu crkvu Sv. Križa u Ninu, u narodu poznata kao najmanja katedrala na svijetu, te je obogaćena povijesnim oblicima hrvatskoga graditeljstva. Dan hrvatskih mučenika održava se posljednje subote u kolovozu.

Gradina se nalazi poviše crkve hrvatskih mučenika. Sastoji se od kule I obrambenoga kompleksa, po svoj prilici još iz XV. stoljeća. Nalazi se na 840 metara nadmorske visine odakle se vidi cijelo Krbavsko polje.

Križni put kreće od crkve sv. Marka Groba do crkve hrvatskih mučenika, I dug je 2100 metara. Posljednja XIV. postaja nalazi se pred ulazom u muzej svetišta.